fredag den 13. november 2015

Uddrag af Stryg - Katrine May Hansen

8:
Henrik henter violinen i baglokalet, han bærer kassen som et barn i armene.

Og ikke kun i andægtighed, han er blevet gangbesværet.

Han smiler til hende. De konverserer lidt på italiensk, han husker hende fra da hun bare var en stor pige, han omtaler Piotr med andægtighed og begejstring.

Som den unge forelskede dreng, han i virkeligheden stadig er. Mon egentlig Piotr nogensinde…?

Hun læner sig lidt ind i hans ukomplicerede varme. Fint, at han også har behåret buen, bestemt, Garbo-strenge er fuldt på højde med Pirastro og jo, hun vil gerne prøve violinen nu, her, så de sammen kan beslutte de sidste justeringer. Et øjeblik elsker hun ham for at spørge.
Hun åbner violinkassen, tager violinen op

flammende ahorn, sorteste ibenholt, udstrakt æstetik

beroliger en af strengene med en finger, rolig, rolig. Hun er helt rolig. Hun stiller sig, lægger hagebrættet mod kinden, kaster et blik ned gennem stolen, tjekker forbindelsen til dækket. Justerer finstemmeren på E-strengen. Fatter buen, stryger. Hun overvejer ikke, vandets overflade står lysende foran hende, allerede materialiseret. Hun bukker let. Smiler til Henrik. Han er hendes ideelle publikum, samhørigheden mellem de højt specialiserede intellekter, fagligheden, melankolien. Piotr. Hun spiller. Det er ikke Bach eller Brahms, hun spiller uden forlæg.

Piotr ville korse sig, men Henrik er uforbeholden i sin lydhørhed.

Bag øjenlågene toner noget frem, hun maner det. Først er det fløde, tyk og cremet, så havet, dybt og grønt. Hun lukker øjnene, mærker den knugende fornemmelse mellem skulderbladene løsnes. Spiller et spindelvæv af lyd, åbner øjnene i en sprække, aner farver og kurver foran sig, spiller ind i dem, maner, vil have fat i hele billedet, alle nuancerne, den mindste fregne på den krop, hun har spillet frem, hoftens runding, øreflippens blidhed. Der står en kvinde foran dem, de ser det begge og øjeblikket er der og så er det forbi. Hun sænker instrumentet.
Henrik stirrer på hende

forfærdet.